Over geloofsvragen

In 1985 startte het vragenprogramma Kom er es uit. Elke uitzending duurde 25 minuten. Er werden 7 of 8 vragen in behandeld, en daar zat steevast een geloofsvraag bij. Drie jaar later vonden we het tijd worden om er een boekje van uit te geven, met 50 vragen en antwoorden. Nog eens twee jaar later verscheen er een tweede deel. 

 

Luister naar de radiouitzendingen 

 

Hier zijn  twee pagina’s uit het eerste deel. 

Het liep storm met de geloofsvragen. Er kwamen er zoveel binnen dat ik er workshops over ging houden in het land.

Dat gebeurde onder andere via de Evangelische Alliantie. Uiteindelijk schreef ik in 2005 een handboek voor het beantwoorden van moeilijke geloofsvragen van kinderen: Wie heeft God verzonnen?

 

 

 

Het boek is een praktische handleiding. Het is in negen thematische hoofdstukken ingedeeld, zoals ‘Vereenvoudigen’, ‘Logica gebruiken’ en ‘Serieus nemen’.

 

 

Een vragenregister achterin is in categorieën gegroepeerd, zoals: ‘Wat merk ik van God?’, ‘Hoe moet ik geloven?’ en ‘Waarom laat God ‘het’ toe?’

 

Aan het eind van het boek volgen 31 samenvattende tips, zoals: ‘Streef niet naar volledigheid’, ‘Antwoord niet vanuit een diepere laag’ en ‘Doe geen beroep op een autoriteit buiten jezelf’. 

 

Lees alle tips

Bekijk antwoorden

 

Het bleef maar lopen met al die geloofsvragen, ook tijdens mijn pensioen. Er kwam uiteindelijk weer een boek uit: Geloven, hoe moet dat? voor mensen die weinig van het christelijk geloof weten. Daarin is een zo breed mogelijk pakket van 100 vragen in verzameld. Het boek is in vier delen gesplitst:

Deel 1: Wat er te geloven valt

Deel 2: Hoe geloven praktisch werkt

Deel 3: Hoe je geloven kunt beleven en

Deel 4: Welke antwoorden geloven biedt

Elke vraag moest op twee pagina’s passen.

Achter in het boek zijn stellingen en stevige uitspraken verzameld die erin voorkomen. 

Terug naar boven