Overige boeken

We kregen bij Kinderprogramma’s steeds meer mails met geloofsvragen. Die werden bij mij gedropt. Uit mijn antwoorden kwam nogal eens een correspondentie voort die weken en soms zelfs maanden duurde. Laurien, een veertienjarig meisje uit Rotterdam reageerde zeer kritisch op ons tv-programma Mirakel. Ik antwoordde en we zaten meteen anderhalf jaar aan elkaar vast. Jaren later, toen zij al studeerde, besloten we onze correspondentie uit te geven. Dat werd het boek Dit is geen kritiek op God

Lees ons interview bij het EO-blad Visie

Wat een plezier hebben we aan dat boek beleefd. Lees de inhoud en onze voor- en napraatjes. 

Daarna komt nog een pagina uit het boek met daarnaast de achterflap. 

 

 

 

 

 

Mijn boekenreeks begon na Kom er es uit eigenlijk helemaal niet met geloofsvragen, maar met verhalen, fictie. Dat werd meteen een stevig project: Hallo, ik ben hier! Twee boeken met verhalen, een voor kinderen en een voor volwassenen. Dat werd als pakket uitgegeven in een plastic map waar een spel bij zat. Dat spel was een soort ganzenbord waarbij telkens een vraag werd gesteld waar je je eigen antwoord op mocht bedenken, zoals: ‘Hoe lang zou jij willen leven en waarom?’ Het ging dus niet om winnen. Het ging ook lang niet altijd over geloof. Wel hadden de vragen min of meer betrekking op de verhalen. 

   

Wie is de klokkenmaker schreef ik omdat ik daar eenvoudig zin in had. Je zou het kunnen zien als een apologetisch – geloofsverdedigend geschriftje. Maar het geloof verdedigen wil ik eigenlijk helemaal niet. Als je dat gaat doen kom je met allerlei afstotelijke argumenten die van het geloof eerder een tweedehands auto dan een kostbaar geschenk maken. Moderne apologeten komen mij eerlijk gezegd net zo eng voor als hun opponenten, degenen die zichzelf atheïst noemen. 

Wat er in het boekje gebeurt, is dat telkens met boerenlogica wordt nagegaan wat de gevolgen zouden kunnen zijn van een bepaalde opvatting. Bijvoorbeeld: Wat als God een (super)mens is? Wat als Hij dat niet is? Wat als Hij voor eeuwig onbekend blijft? Wat als je hem kunt kennen? Dat soort overwegingen. Het is gewoon bedoeld als (in- en) ontspannend denkwerk, langs de lijn van vier hoofdstukjes: 

Bestaat God?

Wat of Wie is God?

Waar komt God vandaan?

Wat hebben wij met God?

Terug naar boven